Navigatie

De akoestiek op kantoor verbeteren? Zo doet u dat

2022-10-11

Leestijd: 3 minuten

Heeft u last van een verslechterde akoestiek op uw kantoor? Stoort u zich bijvoorbeeld aan veel galm, rumoer of allerlei bellende en overleggende collega’s? En merkt u ook dat de productiviteit onder u, en uw collega’s hierdoor flink afneemt? Dan is het tijd om de akoestiek in uw kantoorruimte(s) onder handen te nemen. Maar hoe verbetert u de akoestiek op kantoor? We leggen het u graag uit.

Akoestische plafondpanelen voor een betere akoestiek

Wat is een goede of slechte akoestiek?

Natuurlijk is het, om te beginnen, belangrijk om te begrijpen wat een goede of slechte akoestiek op kantoor nu precies inhoudt. Dat zit zo. In kantoorruimtes wordt een hoop geluid geproduceerd. Dit geluid bestaat uit trillingen die zich door de ruimte bewegen. Afhankelijk van de materialen en spullen in die ruimte, wordt dit geluid weerkaatst of geabsorbeerd. Hoe vaker geluid weerkaatst wordt, hoe langer de nagalmtijd is – en er dus sprake is van een slechte akoestiek. En dus is het zaak om ervoor te zorgen dat geluid niet weerkaatst, maar juist geabsorbeerd wordt, zodat u de akoestiek verbetert. Klinkt wellicht lastig, maar het kan heel simpel zijn.

Gebruik de juiste materialen

Als er in uw kantoor gebruik wordt gemaakt van (te veel) harde materialen, is de kans groot dat de akoestiek in uw kantoorruimtes niet al te best is. Zeker als er ook nog sprake is van een grote, open ruimte waarin weinig spullen hangen of staan. Zo zal een ruimte die bestaat uit betonnen muren en vloeren, veel glas en enkel een aantal bureaus, een flinke verbetering in de akoestiek kunnen gebruiken. Het aanbrengen van akoestisch absorberende materialen is dan een eenvoudige oplossing om te zorgen voor veel meer rust. Denk bijvoorbeeld aan stoffen gordijnen, tapijt of veel planten, zoals een moswand. Natuurlijk zijn er ook tal van akoestische oplossingen die zorgen voor een snelle verbetering van de akoestiek. Denk dan aan akoestische panelen, zoals wandpanelen of hangende plafondpanelen.

Meer rust en privacy

Ook meteen zorgen voor meer rust in de vorm van wat extra privacy? Dan zijn bureauscheidingswanden of staande of verrijdbare scheidingswanden een goed idee. Deze scheidingswanden plaatst u eenvoudig tussen verschillende werkplekken in, waardoor u direct ook zorgt voor minder afleiding en een rustige uitstraling. Deze scheidingswanden zijn ook nog eens uit te voeren in diverse stofsoorten en -kleuren, zodat u ze geheel aanpast aan uw huidige interieurkleuren of huisstijlkleuren.

Akoestische oplossingen voor het verbeteren van de akoestiek

Toevoegen van akoestische belcellen

Naast het verbeteren van de akoestiek in de kantoorruimte, is het ook belangrijk om na te denken hoe u kunt zorgen voor meer rust in de ruimte. Is er binnen uw bedrijf bijvoorbeeld sprake van enkele teams die veel moeten bellen of overleggen, zoals een binnendienst, klantenservice, support-afdeling of verkoopteam? Dan kan dat ook storend zijn voor de rest van de medewerkers. We zien dan ook dat bij dit soort bedrijven de akoestische belcel, of akoestische stiltewerkplek, ontzettend populair is. Deze cellen kunt u vrijstaand in de ruimte plaatsen, en zorgen ervoor dat er in alle rust gebeld of overlegd kan worden – zonder dat de collega’s buiten de belcel hier overlast van (kunnen) ervaren. Ook deze akoestische ruimtes stelt u geheel naar smaak samen, en zijn daarnaast leverbaar in diverse formaten. Van kleine belcel voor één persoon, tot XXL vergaderruimte waar wel acht personen in kunnen.

Advies op maat nodig? Neem contact op!

Natuurlijk is het per kantoorpand of werkruimte verschillend hoe u de akoestiek goed kunt verbeteren; zo bent u in de ene ruimte al met enkele scheidingswanden klaar, terwijl u voor een andere ruimte een akoestische totaaloplossing nodig heeft. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Of zoekt u advies voor een compleet akoestisch plan in uw kantoor? Neem gerust contact op; we denken graag met u mee – en kunnen altijd een afspraak op locatie maken voor het maken van een plan voor uw kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.