Navigatie

Hoeveel ruimte tussen stoelen en vergadertafel?

2022-09-27

Leestijd: 3 minuten

De afstand tussen stoel en vergadertafel is van groot belang voor een prettige en efficiënte vergadering. Een goede vergaderhouding zorgt ervoor dat uw lichaam ontspannen blijft, uw hersenen optimaal werken en uw spieren niet overbelast raken. Dit komt de productiviteit van de vergadering ten goede. Bovendien voorkomt een goede houding rug- en nekklachten. Maar wat is nu de ideale afstand tussen stoel en vergadertafel?

Goede vergaderhouding aannemen

De juiste vergaderhouding aannemen

De juiste vergaderhouding is ergonomisch verantwoord. Dat betekent dat uw lichaam in een natuurlijke houding moet zitten of staan. Zo worden spieren niet overbelast en kan het lichaam optimaal werken. Let er bij het kiezen van de juiste houding dus altijd op dat uw rug recht is, uw schouders ontspannen zijn en uw nek in lijn is met uw ruggengraat.

Ook is het belangrijk dat uw benen een comfortabele positie innemen; zorg dus voor voldoende ruimte tussen stoel en tafelblad, zodat uw benen niet tegen het tafelblad aankomen. Tot slot moet u ook rekening houden met de hoogte van de tafel: het tafelblad moet ongeveer even hoog zijn als uw ellebogen, zodat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen als u schrijft of typt.

Ideale afstand tussen stoel en vergadertafel

De ideale afstand tussen stoel en vergadertafel hangt dus af van de houding die u aanneemt. Als u rechtop gaat zitten, moet de afstand tussen stoelzitting en tafelblad ongeveer 40-50 cm zijn, zodat uw benen voldoende ruimte hebben. Als u voorovergebogen wilt werken, bijvoorbeeld om iets te tekenen of om aantekeningen te maken, kan de afstand kleiner zijn; ongeveer 30-40 cm is dan ideaal.

Houd rekening met het bureaublad

Uiteraard is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van het tafelblad: als het blad groot is, kan er meer ruimte nodig zijn dan wanneer het blad klein is. Voor een optimale werkhouding moet er voldoende ruimte overblijven om gemakkelijk te kunnen bewegen; anders raakt u sneller geïrriteerd of gefrustreerd, waardoor de productiviteit van de vergadering achteruitgaat.

Tips vergaderruimte inrichten

Zitten op een comfortabele stoel

Naast een goede afstand tussen stoel en vergadertafel is ook de keuze van de juiste vergaderstoel erg belangrijk voor een prettige vergaderhouding. Kies bijvoorbeeld altijd voor een stoel met een rugleuning, die uw rug goed ondersteunt. Ook armleuningen kunnen erg fijn zijn; ze helpen om extra steun te bieden aan uw arm als u schrijft of typt, waardoor ze minder snel moe worden of pijn gaan doen. Zorg er wel voor dat u de armleuningen niet te hoog of te laag instelt; anders kan het lastig zijn om ze optimaal te gebruiken. Pas ook de hoogte van de stoel aan aan de hoogte van het tafeltje: als het blad bijvoorbeeld hoger is dan normaal, kan het fijn zijn om een stoel met wieltjes te kiezen, waarmee u gemakkelijk naar voren of naar achteren kunt bewegen om toch in lijn met het blad te blijven.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.