Navigatie

Hoe kiezen voor de juiste bureaustoel? Houd hier rekening mee

2022-11-22

We brengen er op kantoor een hele hoop tijd op door – misschien zelfs wel de meeste tijd van de hele (werk)dag: de bureaustoel. En dus is het bij het uitkiezen van nieuwe bureaustoelen zaak om een goede keuze te maken. Het is namelijk ontzettend vervelend om de gehele werkdag door te brengen op een stoel die niet comfortabel zit en onvoldoende support geeft. Zoekt u voor de werkruimtes in uw kantoor een partij bureaustoelen? Of bent u voor uzelf – bijvoorbeeld voor uw thuiswerkplek of kantoor aan huis – op zoek naar een goede bureaustoel? We vertellen u graag waarop u moet letten bij het uitkiezen van een goede bureaustoel.

Welke bureaustoelen heeft u nodig?

De keuze voor een goede bureaustoel is grotendeels afhankelijk van het bedrijf waarin u werkt en de werkzaamheden die hierbij komen kijken. Is er binnen uw bedrijf werken van flexwerken of hybride werken, waardoor er veel van werkplek gewisseld wordt? Of wordt er enkel met vaste werkplekken gewerkt? Zijn er functies waar slechts een klein stuk bureauwerk bij komt kijken? Of juist functies waar continue monitoring nodig is – en er dus meer dan 8 uur achtereen achter dezelfde werkplek wordt gewerkt? Dit zijn stuk voor stuk vragen die bepalen aan welke eisen een bureaustoel binnen uw kantoor moet voldoen.

Ergonomische bureaustoelen kiezen

Welke instelmogelijkheden vindt u belangrijk?

Het gros van de kantoorwerkplekken wordt voor zo’n 4 tot 8 uur per dag gebruikt. In dit geval is het van groot belang dat u de bureaustoel in zijn geheel kunt instellen. Hoe intensiever de bureaustoel gebruikt wordt, hoe belangrijker ergonomie wordt. Op deze manier kunt u de ergonomische bureaustoel namelijk dusdanig instellen, zodat uw lichaam optimaal ondersteund wordt – en het risico op (langdurige) klachten verkleind wordt. Er zijn verschillende instelmogelijkheden die hierbij van belang zijn. Let wel: deze instelmogelijkheden kiest u op basis van lichaamsbouw en wensen. Er is dus niet één juiste bureaustoel; dit is immers per persoon verschillend.

  • - De verstelbaarheid van de armleggers: armleggers zorgen ervoor dat de armen en ellebogen optimaal ondersteund worden tijdens het werken, waardoor uw rug voldoende ondersteuning krijgt en uw nek en schouders niet overbelast raken. Het is hierbij van belang dat de armleggers voldoende instelbaar zijn. De armleggers kunnen verstelbaar zijn wat betreft de hoogte – omhoog en omlaag -, breedte – naar binnen of buiten – en diepte – naar voor en achter. Daarnaast kunnen de opdekjes ook nog (half)ronddraaien.
  • - Een verstelbare zitting: het gros van de bureaustoelen heeft een verstelbare zithoogte. Daarnaast zijn er ook bureaustoelen met een verstelbare zitdiepte. Bij langdurig zitten is het van belang dat de benen voldoende worden ondersteund, maar niet worden afgekneld. De vuistregel is hierbij dat er een vuist tussen de zitting en knieholte past. Een verstelbare zitdiepte helpt om de zitting op de juiste stand te zetten.
  • - Een verstelbare rug: een goede bureaustoel heeft een rugleuning die minimaal tot schouderhoogte komt. Zo worden uw rug en schouders voldoende ondersteund. Een rugleuning die in hoogte verstelbaar is, biedt hiervoor de oplossing.
  • - Een lendesteun: bij langdurig zitten is het zaak om de onderrug voldoende te ondersteunen, zodat een deel van de spierkracht in de rug wordt opgevangen. Daarom is een deel van de bureaustoelen voorzien van lendesteun. Deze lendesteun kan in hoogte en/of diepte verstelbaar zijn, zodat u zelf de mate van ondersteuning in de onderrug bepaalt.
  • - Uitvoering van het mechaniek: een groot deel van de bureaustoelen is uitgerust met een bepaald mechaniek. Dit mechaniek zorgt ervoor dat uw lichaam, ook bij beweging, voortdurend ondersteund wordt. We onderscheiden hierbij een kantelmechanisme, waarbij de rug en zitting in gelijke hoek meebewegen, synchroonmechanisme, waarbij de rug en zitting onafhankelijk van elkaar meebewegen met uw lichaam, en een kantelbare rug, waarbij enkel de rug meebeweegt met uw bewegingen.

Kiezen voor het gewenste materiaal

Leder, gestoffeerd of zelfs netbespannen: bureaustoelen komen in diverse soorten materialen. Het is belangrijk om voor een materiaal naar wens te kiezen. Elk materiaal heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Zo heeft leder een luxe uitstraling, maar kan het wel broeierig aanvoelen op warme dagen. Een gestoffeerde rug en zitting zorgen voor een vrij neutrale uitstraling, maar is doorgaans wel beschikbaar in diverse typen en kleuren. Een netbespanning houdt in de meeste gevallen in dat de rug van de stoel voorzien is van een mesh rugleuning. Dit zorgt voor een betere luchtdoorvoer en is ademend, waardoor dit een ideale oplossing is voor warmere kantoren.

Goede bureaustoel voor kantoor kiezen?

Wilt u een bureau met met arbo certificering?

Er zijn een hele boel eisen waarmee u rekening kunt of moet houden bij het uitkiezen van een bureaustoel. Om het u een beetje gemakkelijker te maken, zijn er verschillende arbo certificeringen in het leven geroepen. Zo’n certificaat geeft de mate van verstelbaarheid een, en geeft daarnaast aan dat de bureaustoel voldoet aan de strenge arbo normen. Over het algemeen geeft dit dus aan dat een bureaustoel de werkhouding én gezondheid tijdens de werkdag bevordert, en zit u dus goed als u voor zo’n bureaustoel kiest. Enkele bedrijven verplichten zelfs zo’n norm of certificaat. Wilt u een bureaustoel kopen met arbo certificering? We lichten de twee belangrijkste normen aan u toe:

  • - (N)EN 1335: De (N)EN 1335 is een Europese richtlijn, en kijkt naar de geschiktheid, maatvoering en instelmogelijkheden voor de gemiddelde Europeaan.
  • - NPR 1813: Over het algemeen is de gemiddelde Nederlander een stuk groter dan de gemiddelde Europeaan. Daarom is de NPR 1813-norm in het leven geroepen. NPR staat voor ‘Nederlandse Praktijk Richtlijn’, en is een richtlijn die specifiek is opgesteld voor de Nederlandse beroepsbevolking. Waar bureaustoelen die voldoen aan de (N)EN 1335 slechts geschikt zijn voor zo’n 60% van de Nederlandse beroepsbevolking, zijn de bureaustoelen die voldoen aan de NPR 1813-norm geschikt voor 95% van de Nederlanders. Het is met name belangrijk om deze bureaustoelen aan te schaffen, als u medewerkers in dienst heeft die langer zijn van 1.90cm.

Kiezen voor de juiste bureaustoel? Kom proefzitten!

Natuurlijk is er maar één manier om zeker te weten dat u kiest voor de juiste bureaustoel: kom proefzitten en vraag advies! Het is immers van groot belang dat een bureaustoel goed en comfortabel zit – en hoe kunt u dit beter uittesten dan het zelf uit te proberen? In onze showroom vindt u een breed assortiment aan bureaustoelen. Van de meer basic bureaustoelen die geschikt zijn voor maximaal 4 uur per dag werk, tot ergonomische bureaustoelen of zelfs 24-uursstoelen. Onze medewerkers voorzien u graag van passend advies, en denken met u mee als het gaat om de best passende stoel voor het type werkzaamheden en medewerkers binnen uw bedrijf.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.