Navigatie
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Professionele Bezorg- en Montageservice
  • Levering in België!
  • Beoordeling: 9.6 | 46 beoordelingen

Categorieën

De ideale werkplek – méér dan alleen een bureau en bureaustoel

2019-11-25 14:35:45

Monitorarmen Officetopper

De ideale werkplek – méér dan alleen een bureau en bureaustoel

Wanneer men aan ergonomie op het kantoor denkt, denkt met vaak alleen aan de juiste positie van bureaus en bureaustoelen.

Deze gedachte is ontstaan omdat iemand die geen comfortabele werkplek heeft hierdoor last kan krijgen van rug-, nek- of schouderpijn. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat diegene geen goede houding heeft. Bij dat soort klachten gaan er allerlei alarmbellen rinkelen bij het management en de Arbodienst, en wordt er direct actie ondernomen. Als gevolg daarvan is de fysieke ergonomie van de werkplek het eerste, en vaak het helaas ook het enige, aandachtspunt.

gebruik van een monitorarm

Goede ergonomie is niet hetzelfde als de juiste positie van bureaus en bureaustoelen.

Organisaties schieten tekort als zij alleen maar letten op de bureaus en bureaustoelen van de werknemers. De fysieke ergonomie is weldegelijk een essentieel onderdeel van de algehele ergonomie. Sterker nog het vormt de basis van comfortabel en gezond werken, omdat het een correcte houding mogelijk maakt.

Zelden wordt er aan een derde factor gedacht. Het is een factor die betrekking heeft op iets waar tegenwoordig elk bureau gevuld mee staat. Namelijk, monitors. Mogelijk wordt er niet aan deze factor gedacht omdat een (groot) beeldscherm op het bureau tot voor kort eerder uitzondering dan regel was in veel organisaties.

De meeste beeldschermen van tegenwoordig zijn voorzien van een kantelbare voet, waardoor het beeldscherm alleen naar voren of naar achteren kan kantelen. Maar alleen deze mogelijkheid is niet genoeg. Wanneer het beeldscherm op een monitorarm gemonteerd wordt, komt hier een heel scala aan mogelijkheden bij.

 Monitoram-gebruik-Officetopper-kantoormeubelen

De gouden driehoek

De 3 pijlers (stoel, bureau en monitorarm) vormen een soort 'gouden driehoek' binnen de fysieke ergonomie. Iedere factor is namelijk even belangrijk om de juiste houding tot de andere 2 factoren te bewerkstelligen. Dit is wat er vaak misgaat:

Als het beeldscherm op uw bureau niet op de juiste hoogte en afstand staat, dan gaat u onvermijdelijk te veel naar voren of te veel naar achteren leunen. Dit gebeurt onbewust, en voordat u het doorheeft, zit u al een half uur in de verkeerde houding naar uw scherm te turen. En terwijl uw ogen continu de juiste afstand en hoek zoeken, beweegt uw hoofd automatisch mee. Niet alleen uw hoofd trouwens, ook uw nek en rug proberen constant de perfecte positie te vinden. Het maakt hierbij niet uit hoe goed uw stoel en bureau zijn afgesteld op uw lichaam en uw behoeftes.

Dus als u zich afvraagt waarom u nog steeds last heeft van uw nek, uw rug, uw hoofd of uw ogen ondanks dat uw stoel en bureau ergonomisch verantwoord zijn, dan kan de oplossing verstopt zitten in de vergeten derde factor van de driehoek: uw monitorarm. Een organisatie die ervoor zorgt dat haar mensen rekening houden met alle factoren, zit er voortaan prima bij.

monitorarm, bureau, bureaustoel

Bron: dataflex