Navigatie
  • Bezoek onze 1500m2 grote showroom
  • Professionele Bezorg- en Montageservice
  • Levering in België!
  • Beoordeling: 9.6 | 46 beoordelingen

Categorieën

Gezondheid en zitten

2019-11-25 15:00:10

Onderzoek heeft aangetoond, dat wij heel veel zitten. Wij, Nederlanders, zouden in Europa daarin zelfs kampioen zijn. Volwassenen brengen meer dan 7 uren per dag zittend door op school of werk. TNO beschouwt dit verschijnsel als een “modern arbeidsrisico” dat op de lange duur chronische ziektes kan veroorzaken. Ook op de korte termijn zijn er risico’s voor gewrichten, botten en spieren.

Het hedendaagse leven zorgt ervoor dat we van jongs af aan al veel zitten. En dat is niet alleen op school of werk, maar ook in de vrije tijd. Al met al maakt dat alle zitmeubels tot object van onderzoek. Ook thuis kan men zich afvragen of de eetkamerstoelen wel goede ondersteuning bieden en of de bank niet te veel doorzakt.

Maar als we ergens veel zitten is het dus wel op school of werk. En juist daar wordt vaak onverschillig omgegaan met “zitten”. Als de bureaustoelen maar goedkoop zijn en er mooi uitzien, is men al vaak tevreden. Tot de rugpijn niet meer te ontkennen valt.

(Zie ook https://www.allesoversport.nl/artikel/wie-zit-hoeveel-cijfers-over-zitgedrag/ voor meer informatie over zitgedrag.)

Bloedcirculatie

Aan de universiteit van Oslo, Noorwegen, is onderzocht wat de gevolgen van langdurig zitten kunnen zijn voor de bloedcirculatie van met name de onderbenen. De onderbenen zwellen enigszins op, al bij 30 minuten zitten. En bij urenlang zitten raken de onderbenen nog veel meer opgezwollen. Het onderzoek wijst gelukkig ook uit dat zelfs al heel kleine bewegingen (microbewegingen) dit soort zwellingen tegen kunnen gaan. Een bureaustoel die meebeweegt met het lichaam bevordert dat nog eens extra: gezwollen benen behoren snel tot het verleden.

(Zie ook https://www.ergonomio.nl/nl/blog/91RG45KG000043/bloedcirculatie-tijdens-het-zitten-op-een-stoel voor meer informatie over gezwollen benen door zitten.)

Productiviteit

Uw zithouding is dus van groot belang voor uw gezondheid en daarmee ook voor uw productiviteit op het werk. Een goede, ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat u meer uitgerust bent en uw werk beter kunt doen. Ook uw concentratievermogen is beter met een goede zithouding. Zonder pijn en met een goede ademhaling brengt u de werkdag een stuk plezieriger en productiever door.

Ook ziekteverzuim wordt tegengegaan door ergonomische bureaustoelen. Daarmee zijn niet alleen gezondheidsargumenten van toepassing, maar ook economische motieven. Het is van belang dat uw personeel gezond en fit blijft.

Bewegingsvrijheid en variatie

Een goede, ergonomische bureaustoel is bepaald niet bedoeld om urenlang dezelfde positie te ondersteunen op dezelfde wijze. U zou in dat geval haast al die tijd doodstil moeten blijven zitten. De goede bureaustoel biedt echter alle bewegingsvrijheid. Hoe u ook gaat zitten en hoe u op die stoel ook beweegt, de stoel past zich aan en ondersteunt uw houding optimaal. Zo kunt u dus volop variatie aanbrengen in uw houdingen.

Dynamiek

Een goede bureaustoel kan enorm veel problemen tegengaan of voorkomen, maar het is niet het wondermiddel voor alle klachten. U zult ook uw eigen dynamiek op het werk onder de loep moeten nemen. Wij mensen zijn niet gemaakt om urenlang te zitten. Dus zorg voor voldoende beweging. Het is niet voldoende om in uw middagpauze een wandelingetje te maken. Zorg ervoor dat u regelmatig opstaat en een klein stukje loopt alvorens u weer gaat zitten. Soms is het ook mogelijk om een deel van uw werk staande uit te voeren. Het is overigens ook niet goed om urenlang te staan, dus afwisseling is de sleutel!

Meer dynamiek geeft meer energie en gaat klachten tegen!

Een zit-sta-bureau is een goede mogelijkheid om meer variatie te brengen in uw bewegingen tijdens het werken aan een bureau. Omdat zitten en staan afgewisseld kunnen worden, vergroot u de genoemde dynamiek en verkleint u het risico op gezondheidsklachten.

Een vuistregel: sta elk half uur even op uit uw bureaustoel voor wat beweging.

Wanneer een nieuwe bureaustoel?

Of u een nieuwe bureaustoel nodig heeft, wordt vooral bepaald door uw eigen lichaam. Luister naar uw lichaam! Als pijntjes als rugpijn, spierpijn en nekpijn optreden, dan moet u bekijken hoe u dat tegen kunt gaan. Soms hoeft u de huidige bureaustoel alleen maar anders in te stellen of aan te passen (aan de stand van uw bureau bijvoorbeeld).

Maar soms zijn de klachten zodanig, dat u duidelijk toe bent aan een nieuwe, ergonomische bureaustoel.

Welke ergonomische bureaustoel?

Ergonomische bureaustoelen zijn er in vele soorten en maten en modellen. Veel van die bureaustoelen zijn in ieder geval gemakkelijk in te stellen en bieden een basisondersteuning voor uw lichaam. Bij andere bureaustoelen gaat de ondersteuning een stuk verder met nog meer instelmogelijkheden. Goede bureaustoelen zijn ARBO-goedgekeurd. Verschillende van die stoelen voldoen aan de Europese richtlijnen voor bureaustoelen (NEN-EN 1335) wat u garandeert dat de stoelen verantwoord zijn. Een andere norm (NPR-1813) is gemaakt voor de vaak langere mensen in Europa.

De ergonomische bureaustoelen hebben verschillen in gebruiksgemak en gebruiksplezier, in comfort en techniek. De meeste ergonomische bureaustoelen zijn geproduceerd van duurzame materialen en zijn geschikt voor intensief en langdurig gebruik. De luxere, ergonomische bureaustoelen zijn er van “prettig verstelbaar” tot volledige innovatief.

Instellingen

Een goede, ergonomische bureaustoel heeft heel veel instelmogelijkheden om zoveel mogelijk aan te sluiten bij uw wensen, bij uw lichaam, bij uw zithouding. De betere, luxere stoelen bewegen zelfs mee met uw lichaam.

Instelmogelijkheden zijn onder meer de gewichtsregeling, het instellen van de zitdiepte, de hoogte van de rugleuning, de hoogte en positie van de armleggers, etc.

Ook belangrijk voor de juiste instellingen van een ergonomische bureaustoel is de zogenaamde synchroontechniek of het synchroonmechaniek. Het doel daarvan is om het lichaam maximaal te ondersteunen in elke zitpositie. In de praktijk betekent dat, dat het zitgedeelte lichtjes kantelt als u de rugleuning naar achteren drukt. Daarmee blijft het gekozen ondersteuningspunt voor uw bekken behouden. Al uw bewegingen op de bureaustoel, maar ook het opstaan en weer gaan zitten worden als het ware begeleid door uw ergonomische bureaustoel.

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Als u zich aan de voorgeschreven regels (Arbowet) houdt, loopt u dus minder risico op nek-, schouder- en rugklachten en RSI. Maar dan moet u de ergonomische bureaustoel wel correct instellen. Zelfs de allerbeste, meest luxe, meest ergonomische bureaustoelen zijn nutteloos als ze niet op de juiste manier gebruikt worden.

Van belang bij het instellen van uw ergonomische bureaustoel zijn zithoogte, zitdiepte en zithoek. Ook de hoogte van de rugleuning en de armleuningen zijn belangrijk.

Zithoogte

Om de zithoogte van de bureaustoel correct in te stellen, moet u allereerst op de stoel gaan zitten. Rechtop, met uw hoofd, nek, schouders en armen in een ontspannen en natuurlijke houding. Zet uw voeten plat op de grond. Beweeg de zitting langzaam omhoog of omlaag tot uw bovenbenen een rechte hoek maken met uw onderbenen.

Meestal zit de hendel om de zithoogte in te stellen onder de zitting. In de voet van uw bureaustoel zit een gasveer met daarboven de zitting. De gasveer is in hoogte te veranderen.

De juiste zithoogte is belangrijk voor de gelijkmatige ondersteuning van uw bovenbenen. Als uw benen afgekneld worden in uw knieholten, dan belemmert dat de bloedcirculatie.

Zitdiepte

Omdat het belangrijk is dat uw rug goed aansluit op de rugleuning van uw bureaustoel, moet u de zitdiepte instellen. Dat doet u door met het juiste hendeltje de zitting naar voren of naar achteren te verschuiven.

Zorg wel voor enige ruimte (circa 8 cm) tussen uw knieholten en de zitting.

Zithoek

Bij een goed instelbare bureaustoel kunt u de zitting los en vast zetten. De basishouding zou moeten zijn met een iets achterover ingestelde zitting.

Maar het beste ius om de bureaustoel in een dynamische stand te gebruiken. Met de knop voor de gewichtsinstelling kunt u de tegendruk regelen. U zit in balans als de stoel u in elke houding volgt, zonder dat u kracht hoeft te zetten.

Rugleuning

Laat de rugleuning zo ver mogelijk naar voren aansluiten. Dit zorgt voor een actieve zithouding. Stel de hoogte van de rugleuning in zodat deze uw onderrug maximaal ondersteunt. Bij de meeste gebruikers staat de rugsteun in de laagste stand.

Armleuningen

Beweeg de armsteunen naar de hoogte waarbij de onderarmen ondersteund worden en de schouders ontspannen zijn.

Sommige bureaustoelen zijn uitgerust met armleggers die in meerdere dimensies zijn in te stellen. Zo kan bijvoorbeeld de breedte worden ingesteld door het verschuiven van de bovenkant van de armlegger.

Zorg dat de armleuningen gelijk staan met het bureaublad, zodat ze als het ware verlenging hiervan zijn. Zo worden uw onderarmen goed ondersteund en blijven uw schouders ontspannen.

Lichaamslengte

Ook uw lichaamslengte is van belang bij het instellen van uw ergonomische bureaustoel. Hoe langer u bent, hoe hoger het zitvlak en de armleuning. Ook de zitdiepte neemt uiteraard toe met de lengte van degene die op de stoel zit.

Wij beschikken over tabellen die een indicatie geven van de verschillende instellingen per lengte van de persoon.

Samengevat

Een ergonomische bureaustoel is een must in elke werkomgeving. Een goede bureaustoel en correcte zithouding zorgen voor meer ontspanning, voorkomen lichamelijke klachten en zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit.

Als je lang moet zitten, kies dan voor een ergonomische bureaustoel. Die zorgt voor optimale ondersteuning, want zithoogte, zitdiepte, rugleuning en armleggers zijn in te stellen voor optimaal zitcomfort. Soms is er ook een lendensteun, verstelbare hoofdsteun en nog veel meer.